DBOYS – CQB-R RAS II Evo i moj review prije full upgradea, ali uz originalne dijelove i kroniranje uz originalne dijelove.
SADRŽAJ:1.) Uvod
2.) Sadržaj kutije
3.) Kroniranje
4.) Unutarnji dijelovi
5.) Pros i cons
6.) Zaključak
1.) UVOD:Pušku sam kupio kao zamjensku pušku dok sam čekao G&P koji nije stigao, al sam dobio pare nazad tako da sam odlučio ovu pušku full upgreadat, no o tome u drugim postovima.
Također sva kroniranja rađena su nakon par 1000 ispucanih BB-a tako da mjerenja nisu „right out of the box“, ali su rađena sa originalnim dijelovima.
Puška kod Hriste košta 1599 kn i može se plaćat na rate, a najjeftinije što se da naći na netu je 262 USD sa shippingom što znači još 7% carine, cca 1% carinskih (da ne spominjem neke susrete sa nekim osobama svima nam dragim) i poštanskih troškova i PDV što je kudikamo više od ove cijene + solarno plaćanje.
Također zahvaljujem Hristi na 2 slike koje mi je poslao od novog guna pošto ih ja nisam imao.

Koristim HR-engleske nazive djelova jer ne želim da netko ne skuži o čem pričam.
2.) SADRŽAJ KUTIJEPuška dolazi u smeđoj kartonskoj kutiji i svi su dijelovi u stiroporu lijepo zaštićeni.
a) FULL metal puška – jako lijepi detalji – u klasi G&P-a, 1:1 scale, realan izgled sa originalnim MARINE oznakama
b) 155 mm CNC rail – odličan – jako lijepo odrađen i izuzetno čvrst rail - dodatnu čvrstoću mu daje pričvršćenje na upper receiveru + delta ring – originalne oznake KNIGHTS ARMAMENT. Povišenje je odlično za montiranje optike tako da ne trebaju viši mountovi.
c) crane stock – najslabija karika vanjskog dijela - plastičan kao i bilo koji drugi + metalna cijev – zadnji dio se pričvršćuje sa kopčama i šarafom, a sami naslon je gumeni – jedna kopča mi je pukla odmah pri prvom otvaranju, ali ionako stavljam šaraf. Stane najveća Crane stock baterija. Kao i kod većine jeftinijih stockova klima se, ali funkcionira.
d) Flash hider – eto, flash hider
e) Prednji triangle iron site – podesiv - ne volim ga baš jer mi je ružan i spor za ciljanje
f) Rear folding 300 m (ili 600 m) iron site – podesiv po visini te lijevo-desno - dok poklopite ovaj i prednji prođe godina dana, a bogme ovi gunovi nemaju domet od 300 m – predlažem ili skidanje zadnjeg ili dot siteove sa drugim prednjim
g) Rear sling swivel - klasika
h) Front sling swivel – nije montiran, a čemu kad sa ovim dobijete
i) Bungee single point sling – zeleni – vrlo solidan – još uvijek ga koristim i bolji mi je od Multicam Cordure
j) Metalni high-cap – lijepo zgleda sa H&K oznakama, ali je High-cap - najbolje sjedi – bolje od G&P-a i CA – no ima i tome lijeka – loše feedanje – koristio sam ga prvo za testiranja da ne punim middle capove, ali ubacuje par komada u hop-up, a nije ispucao ni 100 kom kak treba.
k) 2 rail covera – crna
l) Front foregrip – sasvim solidan i čvrst – bolje se drži za rail nego G&P stubby rider.
m) 1200 mAh – 9,6 V – na balancer/chargeru daje i više V – sasvim solidna i još uvijek je koristim no sada mi je sve lipo ready tak da bu ostala za CA M6A2 LWRC kao rezerva baterija.
n) Punjač – hmmm – ajd dobro možemo ga nazvat punjač, ali se nadam se da vam neće trebat iako sam punio jednom bateriju sa njim i bilo je sve OK.
o) 200 or something 0,2 g BB-a – nisu biodegradable kog zanima
p) Manual – ajme koji engleski pa nebi ga skužio ni kinez
q) Cijev za čišćenje – ja je nisam dobio ali je eto na toj slici - ko mi kriv, trebao sam skužit na vrijeme – ili sam je hitio zajedno sa kutijom – ko će ga sad znat
r) 300 mm vanjska cijev – sa flash hiderom
s) 290 mm unutarnja cijev – 6,06 mm
t) Ukupna dužina 7100/7850 mm
u) Ukupna težina – kompletno natovaren – skoro 4 kg
v) Kompletno funkcionirajući – bolt locking i bolt catch – nice detail – PAŽNJA kad vadite gearbox jer je povezan sa njime- ja sam ga naravno strgao i taj dio nisam nigdje našao, ali svejedno kad je novi gearbox koji nema te „priključke“ da bi montirao bolt release na njega.
Malo hrđav cover za hop-up - takav je bio od početka

Rail

Rail sa oznakama na upper receiveru
3.) Kroniranje – sa originalnom DBOYS 1200 mAh 9,6V baterijomKako sam i naveo obavljeno je sad ovih dana, a puška je kupljena prije 3 mjeseca i ispucano je par tisuća BB-a.
FPS : od 10 BB-a 0,2 g – prosjek 338 – novi model od ove godine navodno ide i 370-380 pa mi je žao kaj nije uletila ta runda, ali ionako su sada SVI dijelovi novi.
RPS : 2 mjerenja i oba su bila 12 – neki kažu da može i do 14, ali eto ja nisam dobio.
RANGE : 50-tak metara - možda pogodiš tenk, ali na treningu se nosila na 25-30 m sa G&P-om i CA M4 karabinom potpuno isto i to sa kraćom cijevi. Groping je odličan – nije da ću ga pogodit u oko, ali Kiklopa u glavu na 25 m ziher. Nemam test sa metom – sorry. Morate mi vjerovat na riječ.
Par sitnica za usporedbu:
Sa Madbull Black Pythonom VERII 363 mm dužine i 6,03 mm širine dobio sam 20 fps-a više.
Probao sam sa Guarder gumicom 70C i ne sjeda u ovaj hop-up tak da su mi FPSi pali ispod 300 sa stock cijevi. PAZITE na montažu gumice i koje gumice u koji hop-up sa kojom cijevi.
Imam i MATRIX 6,03 mm/300 mm inox cijev i ne valja mi niš jel nema utor za ovu gumicu (ni većinu ostalih) pa nabavljam Prometheus ili Systema gumicu jer je to taj tip cijevi, a sa ovim gumicama mi daje manje FPS-a od stock cijevi.
4.) UNUTARNJI DIJELOVAjmo mi unutra
HOP-UP – za sada mi se čini OK iako je najjeftiniji na tržištu. Ne znam javim kad dođe Madbull ultimate hop-up dal će biti razlike osim naravno da neće ispadati BB-i kad izvadim mag
CIJEV- stock cijev – dobra obrada izunutra, promjer 6,06 no daje manji rezulatate od Madbullove cijevi za 20 FPS-a
GUMICA – za sad mi je najbolja jer nemam drugu – Garderova 70C mi ne paše, a madbullovu čekam
MOTOR – kinez sa metalnim pinion gearom i bez problema pokreće M120 spring – isprobano – u originalu pokreće M95 ili M100 spring – nice motor, nice motor
GEARBOX – uffff
a.) Solidno metalno tijelo za ono što ima unutra – trigger – eto nisam ga mjenjao pa nemam pojma – valjda je dobar – za sada je radio dobro, ožićenje standard
b.) 7 mm najlonski bushingsi – crap
c.) XYT torque up gears – mislim da bez problema izdrže M120 – BTW najjeftiniji na tržištu – metalne cijevčice (najbolji torque-up gearsi imaju O-ring i male springove) i shimsi – I lost one - nema šanse da ga nađem
d.) Anti reversal latch – full metal – jako lijepo obrađen
e.) Spring guide – plastični bez ball bearingsa, ok nije veliki spring pa ne treba – spring je M100 ili M95
f.) Cilindar – klasika, cilindar head – u skladu sa ostalim, piston sa 1 metalnim teethom i semi crappie piston headom sa još full crappie O ringom koji sigurno gubi na kompresiji jer bi ovaj spring mogao dati više od 340 FPS-a. O ring je toliko opušten da se bojim da se ne izvrne u cilindru.
g.) Tappet plate – OK, spring OK, mlaznica – da je koju kunu više bila bi dobra
UKRATKO :
Najbolji dijelovi su tijelo, gearsi, anti reversal latch i tappet plate.
Klasika je Spring guide, spring, cilindar.
Najgori dijelovi su bushinzy, mlaznica i piston head.
Nedje između su piston i cilindar head.
Ovo su komentari s obzirom na cijenu same puške, a ako ćemo iskreno onda baš i nebi bilo „najboljih dijelova“

za kraj da se vidi kako se primjeti da fali jedan shim kad složiš gearbox bez njega - pazite na to jer može oštetiti gearove - isprika onima koji to znaju

Za semi upgrade predlažem bolji piston head, mlaznicu (ne treba metalna), poštenu cijev i možda pošteniji hop up te naravno ball beraing bushingse.
Za full upgrade..........kupite novi gun - nenenen – KOMPLETNO novi lipo ready M120 gearbox (svi djelovi podržavaju i M160 spring) me koštao 140 USD tak da NE KUPUJTE NOVI gun jer nećete dobit za tu razliku takav gun. OK, nova cijev I hop-up.
Ocjena unutrašnjosti – 5 od 10
5.) PROS • Full metal
• Vanjština
• Rail RAS II
• „dodatna“ oprema
• Motor
• Cijena
• To što si primoran ovakav gun upgreadat
CONS :
• FPS-i
• Najlonski bushinzy, mlaznica i piston head sa O-ringom, slab spring
• To što si primoran ovakav gun upgreadat
6.) ZaključakSve u svemu meni dobar gun – pogotovo zato kaj se da po njemu drljat i upgradeaš ga još uvijek za pristojne novce, a kad kupiš gun za 500 eura eeeee onda mora radit savršeno, a svi znamo da neće.....pogotovo uz lipo.
Ocjena 7 od 10
HVALA na pažnji i živi mi bili.